Vill alliansregeringen verkligen ha jämställdhet?

Gunilla Nordgren (M) skriver i en debattartikel den 8 november, http://www.trelleborgsallehanda.se/opinion/debatt/article1571634/Nu-blir-det-lattare-att-vara-jamstalld-foralder.html ,  att alliansregeringen nu förenklar jämställdhetsbonusen och samtidigt ger föräldrar en möjlighet att under en viss tid ta ut föräldradagar samtidigt. Detta är en bra förändring, även om vi inom Män för jämställdhet förordar en individuell föräldraförsäkring, där hälften av dagarna går till respektive förälder.

Alliansens idé med jämställdhetsbonusen kan dock ifrågasättas, då man för några veckor sedan kunde läsa i Dagens Nyheter att alliansregeringen har luckrat upp Försäkringskassans mål om ett jämställt uttag av föräldrapenningen. Tidigare löd formuleringen ”det samlade uttaget av föräldrapenning skall vara jämställt mellan kvinnor och män”, nu lyder formuleringen ”föräldrar ska genom Försäkringskassans information få goda förutsättningar att välja hur man vill fördela föräldrapenningsdagarna mellan sig”. Man har smugit bort jämställdhetsfokuset i formuleringen och detta utan någon som helst debatt kring frågan. Försäkringskassan fokuserar inte längre sin information för ett jämställt uttag av föräldrapenningen, så formuleringen har därmed fått effekt.

Jag tycker väljarna har rätt att få reda på var Alliansen står i jämställdhetsfrågan. Om Försäkringskassan inte längre ska jobba för ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen, varför har man i så fall kvar jämställdhetsbonusen?

/Lars Jennfors, styrelseledamot Män för jämställdhet

0 Responses to “Vill alliansregeringen verkligen ha jämställdhet?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
klicka och kom till män för jämställdhets hemsida

Arkiv

Twitter


%d bloggare gillar detta: