Motverka homofobi – ett allmänintresse

Idag är det den internationella dagen mot homofobi och transfobi.  Dagen har uppmärksammats officiellt sedan den 17 maj 2005. Datumet valdes eftersom det var den 17 maj 1990 som WHO tog bort homosexualitet från listan över psykiska sjukdomar.

Ansvarig minister för frågan – Erik Ullenhag (fp) – gjorde idag ett tydligt uttalande med anledning av IDAHO, som dagen också kallas. Det är bra. Men jag skulle önska att ministern framställde frågan också som ett brett allmänintresse.

Jag delar så klart synen att homo- och transfobin ytterst drabbar homo- och transsexuella personer – det är frågan om ett hårt och skadande förtryck med ibland mycket våldsamma uttryck och allvarliga konsekvenser. Det är helt oacceptabelt. Samtidigt så drabbar homo- och transfobin oss alla, vilket allas medvetenhet behöver öka om. I själva verket är det en av de starkaste krafterna som finns för att hålla på plats ojämställda könsnormer för alla kvinnor och män – oavsett sexuell identitet.

Att ”bög” eller ”fjolla” är ett rätt så vanliga skällsord mot killar i allmänhet när de på något sätt bryter mot föreställningarna om en dominant manlighet avslöjar mekanismerna bakom detta. ”Bögtest” av olika slag är inte ovanliga på skolgårdar runtom i landet där killar som visar att det gör ont när de utsätts för diverse fysiska grymheter blir förlöjligade och utfrysta genom att benämnas just ”bög”. Fotbollsklackar använder regelmässigt ”bög” som ett skällsord för att psyka domare eller motståndare. ”Bög” är här nära besläktat med ”kärring”.  Allt handlar om att hålla en manlighet baserad på makt och manliga hierarkier på plats. En manlighet som anger att män inte får visa sårbarhet, närhet, svaghet eller hela spektrumet av känslor. En manlighet som skadar många män såväl som relationerna till kvinnor och till andra män. En manlighet som gör många män känslomässigt ensamma och isolerade.

Höga politiker har en särskild möjlighet och ett särskilt ansvar att formulera problem så att förändring möjliggörs. Till nästa års IDAHO hoppas jag att ansvarig minister många gånger om har talat om homofobi och transfobi både som ett oacceptabelt problem för gruppen homo- och transpersoner, och också som ett problem för alla. För om problemet läggs fram som ett problem för alla, ja då tror jag förändring uppnås snabbare. Alla tjänar på en värld utan homo- och transfobi.

/Klas Hyllander

Läs mer i denna artikel i Helsingborgs Dagblad
Här är fler webbpubliceringar om IDAHO:

Machofabriken är för övrigt ett nytt utbildningsmaterial som motverkar homo- och transfobi

3 Responses to “Motverka homofobi – ett allmänintresse”


  1. 1 Bo 9 juni, 2011 kl. 17:48

    Jag har träffat flera HBT personer som uttryckt sig väldigt fördomsfullt om heteropersoner.
    Varför tas det aldrig upp?


  1. 1 IDAHO -International Day Against Homofobia and Transfobia « nya flickrummet Trackback vid 17 maj, 2011 kl. 18:14
  2. 2 IDAHO Manifestation I Stockholm 17 maj 2011 | Wahlström om Politik och Världen i övrigt! Trackback vid 17 maj, 2011 kl. 22:31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
klicka och kom till män för jämställdhets hemsida

Arkiv

Twitter


%d bloggare gillar detta: