Pojkars uppväxtförhållanden styr brottsbenägenhet?

Häromdagen skrev DN en artikel om en studie som bland annat undersökt vad det är som gör att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Precis som förväntat kom man fram till att orsaken inte står att finna i etnisk tillhörighet.

Invandrares överrepresentation i brott beror istället till övervägande del på under vilka förhållande invandrare lever i Sverige och om de kan skaffa sig de resurser som är nödvändiga för att leva ett anständigt liv, slår en av forskarna fast. När hänsyn tas till faktorer som var vi vuxit upp, våra föräldrars utbildning, sysselsättning och inkomst så försvinner till större delen de skillnader i brottsbenägenhet som finns mellan första och andra generationens invandrare och svenskar.

Uppväxtförhållandena är alltså avgörande för benägenhet för brottslighet, är slutsatsen.

Nästa uppenbara fråga att avhandla är då varför män är så överrepresenterade i brott, en överrepresentation som är så mycket tydligare än invandrares dito. Vad i pojkars uppväxtförhållanden är det som skapar denna överrepresentation? Här räcker inte socioekonomiska förklaringsmodeller, annars skulle ju flickorna gå kriminella banor till mötes i samma utsträckning som sina bröder. När får vi höra Moderaterna eller Socialdemokraterna debattera den frågan? Vill man förebygga brott är det en uppenbar fråga att suga tag i.

/Klas Hyllander

10 Responses to “Pojkars uppväxtförhållanden styr brottsbenägenhet?”


 1. 1 kalle008 21 mars, 2011 kl. 21:44

  Men lik förbannat, oavsett vad Sarnecki säjer, så har invandring och asylfjäskande skapat precis lika många svenska offer, för våldtäkt, för misshandel, för rån, i alla fall.

  • 2 Klas Hyllander 26 mars, 2011 kl. 23:56

   Tack för kommentaren, Kalle008. Din slutsats är felaktig – den är lika felaktig som påståendet att det skulle vara födseln av barn som skapar brottsoffer. Om du vill minska brott i Sverige så ska du verka för att alla människors levnadsvillkor ska vara goda. Du ska verka mot ekonomiska klyftor såväl som mot andra former av klyftor, alldeles oavsett vem de drabbar. Och så ska du som sagt börja fundera på varför män är så kraftigt överrepresenterade i brott – oavsett etnicitet. Först då är du trovärdig, om nu ditt syfte är att värna om brottsoffren.
   /Klas

 2. 3 Ylven 24 mars, 2011 kl. 06:14

  Kul blogg! Det känns bra att se män som insett problemet. Hittade hit när jag letade efter artikeln som ni har länkat till, tänkte själv skriva ett inlägg om den, men ur en delvis annan vinkel.

 3. 5 Leif 29 mars, 2011 kl. 12:50

  Ja de flesta känner nog till att uppväxt är en avgörande faktor för brottslighet. Så om man tar en påhittad siffra bara som ett exempel och säger att en av tio män begår brott ja då måste ju uppväxtförhållandena fungera jättebra för nio av tio män som aldrig begår något brott.

  Jag får det inte riktigt att gå ihop att attackera uppväxtförhållandena för män som grupp och förneka både individuella uppväxtskillnader och alla andra mer avgörande korrelerade faktorer än kön som leder till brottslighet. Ja om det nu verkligen är brott man vill förebygga på riktigt. För i slutändan är det brottsoffer som står på spel.

  För mig låter det lite som en efterkonstruktion. Kolla nu har vi identifierat det största samhällsproblemet redan från start och det är män. Fast istället för att bara ta en stor hammare och slå ner på alla män så kanske man kan rikta in sig på mer avgörande faktorer som droger, psykisk ohälsa, individuella uppväxtförhållanden, segregation et cetera. Löser man brottsligheten separat och jämställdheten separat så öppnar det upp för mycket effektivare lösningar. Man slipper vara låst till en utgångspunkt vilket gör att man finner fler bakomliggande problem och man har ingen dubbel agenda som styr. Jämställdhet är jätteviktigt men kanske inte ska drivas igenom på bekostnad av människors hälsa?

  • 6 DrKejs 30 mars, 2011 kl. 18:05

   Leif, du begär alldeles för mycket. Förvänta dig inte någon som helst logik i det resonemang som MfJ för.

  • 7 Klas Hyllander 8 april, 2011 kl. 16:21

   Hej Leif!
   Tack för kommentaren. Tack också alla andra som skrivit nyligen på bloggen. Jag ska försöka besvara så fort jag hinner, börjar med denna.
   För det första är det viktigt att slå fast: jag säger inte någonstans att män eller pojkar är problemet.
   Alla män och pojkar har så klart inte samma uppväxtvillkor eller uppväxter, lika lite som att alla invandrare skulle ha samma uppväxtvillkor. Varje människas uppväxt är unik. Samtidigt finns det mönster i olika människors uppväxter som går igen, delvis efter grupptillhörighet, delvis orsakade av olika maktstrukturer i samhället.
   På samma sätt som att man kan undersöka varför invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken så kan man så klart undersöka varför män är det. Att ställa den frågan är ju självfallet ingen attack mot män i allmänhet. Det är ju uppenbart att de flesta män inte begår brott, precis som att den stora majoriteten invandrare inte begår brott. Samtidigt är det uppenbart utifrån statistiken att män är kraftigt överrepresenterade i brott. Frågan är varför detta inte diskuteras, eller varför det av en del uppfattas som ett angrepp på alla män?
   Studien som DN tar upp landar i slutsatsen att uppväxtvillkor styr brottsbenägenheten, inte etnicitet. Detsamma måste rimligtvis gälla kön: mäns kraftiga överrepresentation inom brott kan inte förklaras av biologiskt kön (de flesta män begår, som sagt, inte brott – vidare finns det ju kvinnor som begår alla sorters brott) utan det måste förklaras i olikheter i sociala villkor och faktorer baserat på kön.
   Den första myndighetsperson som på senare år tydligt uppmärksammat detta är länspolismästare Carin Götblad. I utredningen från förra året om hur man ska stoppa rekryteringen till kriminella grupperingar tar hon upp behovet av ett Projekt Pojke riktat till 5 000 pojkar i riskzonen. Hon ser tydligt att det är pojkar som är målgruppen för ett arbete för att motverka gängkriminalitet. Hon ser också att könsstereotypa uppfattningar om pojkar är en del av problemet. Hon ser att det i många fall rör sig om pojkar som på olika sätt far illa. Jag delar hennes uppfattning i detta.
   Det är också av omsorg om pojkar och män som jag ställer frågan om vad det är i pojkars uppväxtvillkor som ger upphov till överrepresentation brott. För mig är det tydligt att många pojkar inte får viktiga aspekter av grundläggande mänskliga behov tillgodosedda, just för att de tillhör kategorin pojke. Detta syns inte bara i brottsstatistiken, utan också på andra områden som du nämner såsom drogmissbruk, psykisk ohälsa etc. Detta har i grunden att göra med hur vi i ojämställda samhällen – i vilka manlighet associeras med makt – bemöter och ser på pojkar.
   /Klas

 4. 8 Bo 7 april, 2011 kl. 09:45

  Uppväxtvillkor och brott, OK.
  Men varför begår majoriteten
  av de som har dessa villkor
  inga brott?
  Varför är 28 % av de som sitter
  i svenska fängelser utländska
  medborgare?
  Det finns många frågor men bara
  PK svar.

  • 9 Klas Hyllander 8 april, 2011 kl. 16:55

   Hej Bo! Tack för din kommentar och för ditt intresse för vår blogg.
   Ingen har exakt samma uppväxt eller erfarenheter som någon annan. Samtidigt kan de generella villkoren för många individer tillhöriga en viss grupp se lika ut. Om dessa generella villkor är på något vis ogynnsamma ur ett mänskligt perspektiv så är det fler i den gruppen som kommer att synas i statistik för brott, ohälsa etc. Men att tillhöra en viss grupp predestinerar aldrig ett visst beteende. Studien som DN skriver om svarar just på den fråga du ställer.
   /Klas

 5. 10 Emma S 12 april, 2011 kl. 10:53

  Hej Klas.
  Jag vill bara uttrycka min stora uppskattning för vad ni gör och skriver här. Jag blir även ledsen när jag märker hur människor verkar vilja motarbeta er utan att lyssna och diskutera på en saklig nivå. Ni är bäst och ingjuter stort hopp i mig. Fortsätt skriva, sluta aldrig!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
klicka och kom till män för jämställdhets hemsida

Arkiv

Twitter


%d bloggare gillar detta: