Manlighet – alltmer på agendan

Frågor om manlighet tas allt oftare upp på agendan. Allt fler inser att inte heller vi män och pojkar bara rätt och slätt är som vi är – att manlighet inte är naturgivet och statiskt – utan att det finns sociala orsakssamband och påverkande krafter bakom både maktpositioner och problem som män och pojkar upplever.

Tiden borde vara förbi för längesedan då jämställdhetsarbete och -åtgärder enögt riktar blicken mot kvinnor och flickor. Även män och pojkar behöver inkluderas och stöttas i att få vara sig själva och välja fritt i den starka närvaro som ännu finns av en historiskt laddad mansbild som avkräver män och pojkar vissa positioner, drag och egenskaper. En mansbild som inte sällan förmedlas via arbete, idrott, militär, media etc. och där homofobin mellan män spelar en nyckelroll.  Med inkluderingen av män och pojkar i ett medvetet jämställdhetsarbete skulle förändring uppnås snabbare.

Här är några exempel på aktuella artiklar som tar upp frågor om manlighet.

Och varför inte en radiointervju med vår egen Lisa Malmberg på plats i Malmö för att lansera Machofabriken.

/Klas Hyllander

1 Response to “Manlighet – alltmer på agendan”


  1. 1 Lars Naumburg 18 april, 2011 kl. 19:18

    Har inte alltid ”manlighet” varit på agendan? Är det inte så att begrepet manlighet idag i själva verket blivit helt tömt på sitt innehåll. Begreppet manlighet inte längre är självständigt. Det står inte för någonting. För att skapa en meningsful information behöver man lägga till ett förklarande/beskrivande förled: utslagna missbrukares manlighet; militärers i afganistans manlighet, medelklassbögars som älskar antika möblers manlighet, eller äldre hegemoniska genusdebattörers profeministiska manlighet, etc etc. Begreppet manlighet är obsolet. Äntligen! Andra begrepp behövs för att definiera människor. Djurrättsaktivister, sminkälskare, skofetischister, tunisiska fredskämpar- vem bryr sig om vad de har mellan benen när det väsentliga är vad vi har för oss bakom pannbenen och i vår dagliga gärning…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
klicka och kom till män för jämställdhets hemsida

Arkiv

Twitter


%d bloggare gillar detta: