Brott och kön

Alliansen rättspolitiska grupp presenterade igår ett paket av förslag för ett tryggare Sverige. Där finns flera förbättringsförslag, men i mina ögon inte så särskilt mycket nytänkande. Det är mest ”more of the same”. Typ strängare straffskalor, snabbare processer genom rättsmaskineriet m.m. Ett undantag är möjligen jourlinjen för potentiella sexualförövare.

Jag önskar att någon regering skulle tordas ta ett sammanhållet grepp kring det faktumet att drygt 80 procent av alla brott begås av män. I de brottstyper som klassas som grövre är siffran än högre. Detta kan vi inte längre bara ta för givet, vi har inte längre råd att tänka ”män är såna”.

Fråga istället vilka erfarenheterna är som många pojkar gör som leder till denna situation.  Något annat är att lämna pojkarna i sticket.

Länspolismästaren i Stockholms län, Carin Götblad, presenterade nyligen sitt utredningsförslag om hur man ska minska nyrekryteringen till kriminella grupperingar. Jag tror att hon är den första höga myndighetsperson i Sverige som så uttalat lyft frågan om brott och kön. Götblad föreslår bland annat ett Projekt Pojke, med tidiga förebyggande insatser riktade till pojkar i riskzonen.

Götblad anger att motverkandet av könsstereotypa uppfattningar hos dessa pojkar är en del av det som kan förebygga framtida brott. Intressant nog finns det stöd i forskningen för just detta – program med män och pojkar som öppet diskuterar och utmanar dominanta former av manlighet ger bättre resultat än de som är blinda för könsperspektiven.

Hur ställer sig regeringsalternativen till Götblads nydanande och progressiva förslag? Och vad mer tänker man göra för att förebygga utövandet av brott bland män? Det vill jag veta.

/Klas Hyllander

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
klicka och kom till män för jämställdhets hemsida

Arkiv

Twitter

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Annonser

%d bloggare gillar detta: